KNIŽNICA KATEDRY BIOCHÉMIE

ZODPOVEDNÁ PRACOVNÍČKA:

Mgr. Júlia Zemanová, PhD. (miestnosť CH1-lab.216)

 

VÝPOŽIČNÉ HODINY:

UTOROK            14:50 - 15:50

ŠTVRTOK           13:10 - 14:10

KLASICKÉ EXPERIMENTY V BIOCHÉMII

„Nevadí, ak spadneš. Dôležité je, ak pri vstávaní zdvihneš z podlahy niečo užitočné“ (Efraim Racker).

Aj takto by sme mohli opísať kľúčové vedecké objavy, pretože nie je ničím výnimočným, že za mnohými z nich často stojí okrem húževnatej práce a zanietenosti vedcov aj šťastná náhoda.

Čo myslíte:

Ako pôsobia hormóny?

Čo bolo rozhodujúce pre objav štruktúry DNA?

Z čoho je syntetizovaný cholesterol?

Odpovede na tieto, ale aj ďalšie otázky sa dozviete v učebnici KLASICKÉ EXPERIMENTY V BIOCHÉMII. O ODKRÝVANÍ MOLEKULÁRNEJ PODSTATY ŽIVOTA od autorského kolektívu na čele s Petrom Polčicom, Marekom Mentelom a Jozefom Noskom, ktorí pôsobia na Katedre biochémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Učebnica obsahuje krátke príbehy týkajúce sa kľúčových biochemických experimentov a ľudí, ktorí ich uskutočnili. Hoci vybrané témy nepokrývajú všetky aspekty biochemického výskumu, autori sa v nich snažili ukázať, že krása biochémie spočíva nielen v skúmaní biologických fenoménov, ale aj v rôznorodosti problémov a prístupov k ich riešeniu. Cesty k hľadaniu odpovedí na vedecké otázky nebývajú vždy priamočiare a mnohokrát aj omyly či náhody viedli k prelomovým objavom. A práve vďaka nim sa biochémia stala neodmysliteľnou súčasťou moderných biomedicínskych vied, čo ilustrujú aj desiatky Nobelových cien udelených nielen za chémiu, ale aj fyziológiu alebo medicínu.

Kniha je plná rôznych zaujímavostí, a preto si na svoje prídu nielen vedci a biológovia, ale aj bežní čitatelia s dušou vášnivého objaviteľa. 

Ak máš o knihu záujem, nájdeš ju dostupnú na našom eshope UK Veda:

https://www.ukveda.sk/klasicke-experimenty-v-biochemii-o...

 

 

Mitochondria and Anaerobic Energy Metabolism in Eukaryotes

Publikácia v anglickom jazyku

Mitochondria and Anaerobic Energy Metabolism in Eukaryotes

Biochemistry and Evolution

Autori: William F. Martin, Aloysius G. M. Tielens, and Marek Mentel

Vydavateľstvo: De Gruyter  

Rok vydania: 2021

https://www.degruyter.com/view/title/561090

Anglická kniha sa dá (pred)objednávať cez https://amazon.de

Ukážka - Contents and more  [.pdf]

Prvá strana  [.jpg] Posledná strana  [.jpg]  Titulka knihy  [.jpg]   [.pdf]

Authors

William F. Martin
Institute of Molecular Evolution
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf
Düsseldorf
Germany
e-mail: bill@hhu.de

 

Aloysius G. M. Tielens
Department of Medical Microbiology and
Infectious Diseases
Erasmus MC University Medical Center
Rotterdam
Netherlands
e-mail: a.tielens@erasmusmc.nl

 

Marek Mentel
Department of Biochemistry
Comenius University in Bratislava
Bratislava
Slovak Republic
e-mail: marek.mentel@uniba.sk

 

ISBN 978-3-11-066677-9
e-ISBN (PDF) 978-3-11-061241-7
e-ISBN (EPUB) 978-3-11-061272-1

 

Library of Congress Control Number: 2020939095

Bibliographic information published by the Deutsche Nationalbibliothek
The Deutsche Nationalbibliothek lists this publication in the Deutsche Nationalbibliografie;
detailed bibliographic data are available in the Internet at http://dnb.dnb.de.

© 2021 Walter de Gruyter GmbH, Berlin/Boston
d|u|p Düsseldorf University Press is an imprint of Walter de Gruyter GmbH
Cover Image: Dlumen / iStock / Getty Images Plus
Typesetting: Integra Software Services Pvt. Ltd.
Printing and binding: CPI books GmbH, Leck

dup.degruyter.com

 

Contents   [1.pdf]   [2.pdf]   [3.pdf]

 

Contents

Preface VII

List of figures XIII

List of abbreviations XV

 

Part I: Basics

1 Anaerobes and eukaryote origin 7

2 Eukaryotes in low oxygen environments 13

3 A modern context of atmospheric evolution 18

4 Energy metabolism and redox balance 23

5 Fermentation, glycolysis, and compartmentation 26

6 Respiration is not always aerobic 36

7 Using oxygen can be optional 42

7.1 An electron-transport chain with biosynthetic function 42

7.2 The Crabtree effect: fermentation in the presence of O2 43

7.3 The Warburg effect: aerobic glycolysis in cancer cells 46

8 The hypoxia-inducible factor (HIF) 48

9 O2 dependent fermentations in trypanosomes 52

10 Anaerobic mitochondria 58

11 Mitochondria with and without oxygen 61

12 Hydrogenosomes and H2-producing mitochondria 64

13 Mitosomes and microaerophilia 68

14 Other organelles of mitochondrial origin 73

15 Genomes are not alive 78

 

Part II: Well-studied examples

16 Anaerobic use of the mitochondrial electron-transport chain 85

17 Naegleria gruberi, a strict aerobe with an “anaerobic genome” 89

18 Malate dismutation in the liver fluke Fasciola hepatica 92

19 The roundworms Ascaris suum and Ascaris lumbricoides 97

20 Animals in tidal zones, anaerobic sediments and sulfide 101

20.1 The mollusc Mytilus edulis 103

20.2 The polychaete annelid Arenicola marina 105

20.3 The peanut worm Sipunculus nudus 110

20.4 Diverse physiological functions of H2S in animals 112

21 Anaerobic respiration in eukaryotes, rare but there 115

21.1 Nitrate respiration in Fusarium and Cylindrocarpon 119

22 Enzymes of anaerobic energy metabolism in algae 124

23 Wax ester fermentation in Euglena gracilis 127

24 Chlamydomonas reinhardtii, a jack of all trades 131

25 Organisms with hydrogenosomes 136

25.1 Discovery 136

25.2 Trichomonads 139

25.3 Chytrids 145

25.4 Ciliates 150

26 Nyctotherus ovalis and H2-producing mitochondria 151

26.1 Blastocystis hominis 155

27 Energy metabolism in organisms with mitosomes 160

27.1 Entamoeba histolytica 160

27.2 Giardia intestinalis 164

28 Energy parasites 168

 

Part III: Evolution

29 Why did mitochondria become synonymous with O2? 176

30 Ubiquitous mitochondria among anaerobes 180

31 Differential loss from a facultative anaerobic ancestral state 186

32 Oxygen availability in early eukaryote evolution: the Pasteurian 190

33 Evolution with mitochondrial energy metabolism 201

34 Envoi 208

Bibliography 211

Index 249

Mitochondrie a anaeróbny energetický metabolizmus eukaryotov

 

Biochémia a evolúcia

Autori: Marek Mentel, William F. Martin

Vydavateľstvo: Univerzita Komenského v Bratislave

Rok vydania: 2018

Slovenská kniha sa dá kúpiť na Prírodovedeckej fakulte v predajni skrípt v pavilóne B1 za 13,50 €.

Titulka knihy  [.jpg]   [.pdf]