KNIŽNICA KATEDRY BIOCHÉMIE
ZODPOVEDNÁ PRACOVNÍČKA:
Mgr. Júlia Zemanová, PhD. (miestnosť CH1-lab.216)
VÝPOŽIČNÉ HODINY:
UTOROK 14:50 - 15:50
ŠTVRTOK 13:10 - 14:10
KLASICKÉ EXPERIMENTY V BIOCHÉMII
„Nevadí, ak spadneš. Dôležité je, ak pri vstávaní zdvihneš z podlahy niečo užitočné“ (Efraim Racker).
Aj takto by sme mohli opísať kľúčové vedecké objavy, pretože nie je ničím výnimočným, že za mnohými z nich často stojí okrem húževnatej práce a zanietenosti vedcov aj šťastná náhoda.
Čo myslíte:
Ako pôsobia hormóny?
Čo bolo rozhodujúce pre objav štruktúry DNA?
Z čoho je syntetizovaný cholesterol?
Odpovede na tieto, ale aj ďalšie otázky sa dozviete v učebnici KLASICKÉ EXPERIMENTY V BIOCHÉMII. O ODKRÝVANÍ MOLEKULÁRNEJ PODSTATY ŽIVOTA od autorského kolektívu na čele s Petrom Polčicom, Marekom Mentelom a Jozefom Noskom, ktorí pôsobia na Katedre biochémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Učebnica obsahuje krátke príbehy týkajúce sa kľúčových biochemických experimentov a ľudí, ktorí ich uskutočnili. Hoci vybrané témy nepokrývajú všetky aspekty biochemického výskumu, autori sa v nich snažili ukázať, že krása biochémie spočíva nielen v skúmaní biologických fenoménov, ale aj v rôznorodosti problémov a prístupov k ich riešeniu. Cesty k hľadaniu odpovedí na vedecké otázky nebývajú vždy priamočiare a mnohokrát aj omyly či náhody viedli k prelomovým objavom. A práve vďaka nim sa biochémia stala neodmysliteľnou súčasťou moderných biomedicínskych vied, čo ilustrujú aj desiatky Nobelových cien udelených nielen za chémiu, ale aj fyziológiu alebo medicínu.
Kniha je plná rôznych zaujímavostí, a preto si na svoje prídu nielen vedci a biológovia, ale aj bežní čitatelia s dušou vášnivého objaviteľa.
Ak máš o knihu záujem, nájdeš ju dostupnú na našom eshope UK Veda:
https://www.ukveda.sk/klasicke-experimenty-v-biochemii-o...
Mitochondria and Anaerobic Energy Metabolism in Eukaryotes
Publikácia v anglickom jazyku
Mitochondria and Anaerobic Energy Metabolism in Eukaryotes
Biochemistry and Evolution
Autori: William F. Martin, Aloysius G. M. Tielens, and Marek Mentel
Vydavateľstvo: De Gruyter
Rok vydania: 2021
https://www.degruyter.com/view/title/561090
Anglická kniha sa dá (pred)objednávať cez https://amazon.de
Ukážka - Contents and more [.pdf]
Prvá strana [.jpg] Posledná strana [.jpg] Titulka knihy [.jpg] [.pdf]
Authors
William F. Martin
Institute of Molecular Evolution
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf
Düsseldorf
Germany
e-mail: bill@hhu.de
Aloysius G. M. Tielens
Department of Medical Microbiology and
Infectious Diseases
Erasmus MC University Medical Center
Rotterdam
Netherlands
e-mail: a.tielens@erasmusmc.nl
Marek Mentel
Department of Biochemistry
Comenius University in Bratislava
Bratislava
Slovak Republic
e-mail: marek.mentel@uniba.sk
ISBN 978-3-11-066677-9
e-ISBN (PDF) 978-3-11-061241-7
e-ISBN (EPUB) 978-3-11-061272-1
Library of Congress Control Number: 2020939095
Bibliographic information published by the Deutsche Nationalbibliothek
The Deutsche Nationalbibliothek lists this publication in the Deutsche Nationalbibliografie;
detailed bibliographic data are available in the Internet at http://dnb.dnb.de.
© 2021 Walter de Gruyter GmbH, Berlin/Boston
d|u|p Düsseldorf University Press is an imprint of Walter de Gruyter GmbH
Cover Image: Dlumen / iStock / Getty Images Plus
Typesetting: Integra Software Services Pvt. Ltd.
Printing and binding: CPI books GmbH, Leck
Contents [1.pdf] [2.pdf] [3.pdf]
Contents
Preface VII
List of figures XIII
List of abbreviations XV
Part I: Basics
1 Anaerobes and eukaryote origin 7
2 Eukaryotes in low oxygen environments 13
3 A modern context of atmospheric evolution 18
4 Energy metabolism and redox balance 23
5 Fermentation, glycolysis, and compartmentation 26
6 Respiration is not always aerobic 36
7 Using oxygen can be optional 42
7.1 An electron-transport chain with biosynthetic function 42
7.2 The Crabtree effect: fermentation in the presence of O2 43
7.3 The Warburg effect: aerobic glycolysis in cancer cells 46
8 The hypoxia-inducible factor (HIF) 48
9 O2 dependent fermentations in trypanosomes 52
10 Anaerobic mitochondria 58
11 Mitochondria with and without oxygen 61
12 Hydrogenosomes and H2-producing mitochondria 64
13 Mitosomes and microaerophilia 68
14 Other organelles of mitochondrial origin 73
15 Genomes are not alive 78
Part II: Well-studied examples
16 Anaerobic use of the mitochondrial electron-transport chain 85
17 Naegleria gruberi, a strict aerobe with an “anaerobic genome” 89
18 Malate dismutation in the liver fluke Fasciola hepatica 92
19 The roundworms Ascaris suum and Ascaris lumbricoides 97
20 Animals in tidal zones, anaerobic sediments and sulfide 101
20.1 The mollusc Mytilus edulis 103
20.2 The polychaete annelid Arenicola marina 105
20.3 The peanut worm Sipunculus nudus 110
20.4 Diverse physiological functions of H2S in animals 112
21 Anaerobic respiration in eukaryotes, rare but there 115
21.1 Nitrate respiration in Fusarium and Cylindrocarpon 119
22 Enzymes of anaerobic energy metabolism in algae 124
23 Wax ester fermentation in Euglena gracilis 127
24 Chlamydomonas reinhardtii, a jack of all trades 131
25 Organisms with hydrogenosomes 136
25.1 Discovery 136
25.2 Trichomonads 139
25.3 Chytrids 145
25.4 Ciliates 150
26 Nyctotherus ovalis and H2-producing mitochondria 151
26.1 Blastocystis hominis 155
27 Energy metabolism in organisms with mitosomes 160
27.1 Entamoeba histolytica 160
27.2 Giardia intestinalis 164
28 Energy parasites 168
Part III: Evolution
29 Why did mitochondria become synonymous with O2? 176
30 Ubiquitous mitochondria among anaerobes 180
31 Differential loss from a facultative anaerobic ancestral state 186
32 Oxygen availability in early eukaryote evolution: the Pasteurian 190
33 Evolution with mitochondrial energy metabolism 201
34 Envoi 208
Bibliography 211
Index 249