Prírodovedecká fakultaUniverzita Komenského v Bratislave

Vedecké ciele projektu

Vedecké ciele predkladaného projektu

 

1. Stanovenie obsahov rizikových kovov/polokovov typických pre urbánne prostredie (As, Sb, Cr, Cd, Mn, Cu, Ni, Pb, Hg a Zn) v pôdach urbánnych záhrad v Bratislave - cieľom je zistiť súčasný stav kontaminácie týchto pôd s rizikovými kovmi/polokovmi, ich priestorovú distribúciu a identifikovať vplyvy urbanizácie a industrializácie mesta na priestorovú distribúciu obsahov týchto kontaminantov v pôdach.

 

2. Stanovenie obsahov rizikových kovov vo vybraných druhoch koreňovej, listovej a plodovej zeleniny (mrkva, cibuľa, šalát, rajčina a paprika) - cieľom je zistiť mieru bioakumulácie rizikových kovov v jedlých častiach zeleniny a identifikovať možné zdravotné riziká súvisiace s konzumáciou zeleniny.

 

3. Stanovenie gastro-intestinálnej rozpustnosti (tzv. orálna bioprístupnosť) rizikových kovov v pôdach a zelenine pomocou štandardizovaných "in vitro" extrakčných testov - účelom je určiť podiel rizikových kovov, ktorý je rozpustný v tráviacom trakte človeka po konzumácii zeleniny, prípadne neúmyselného príjmu pôdy. Bioprístupnosť je kruciálny proces pre aktuálne hodnotenie zdravotných rizík pre človeka.

 

4. Identifikácia kľúčových fyzikálno-chemických vlastností pôd, ich mineralogického zloženia a geochemickej frakcionácie rizikových kovov/polokovov v pôde, vrátanie stanovenia ich "dostupného" podielu pre rastliny - jeden z významných cieľov predkladaného projektu, pretože vlastnosti pôd, prítomnosť špecifických minerálov a distribúcia kovov/polokovov v rôznych "operatívne" definovaných pôdnych komponentoch môžu mať veľký vplyv na mieru ich orálnej bioprístupnosti a bioakumulácie v pôdach a zelenine.

 

5. Chemická analýza stabilných izotopov kovov (Pb a Cu) a využitie mnohorozmerných štatistických metód a digitálneho mapového softvéru - stabilné izotopy kovov a výpočtové metódy umožňujú identifikovať zdroje rizikových kovov/polokovov v pôdach a vzájomné vzťahy medzi premennými, zvlášť medzi bioprístupnosťou/bioakumuláciou a charakteristikami uvedenými v bode 4.